Dům dětí a mládeže Bílina









Úvodní strana > Zájmové kroužky > Články z kroužků > Tip na zdravou svačinku >

Tip na zdravou svačinku

Přesto, že je náš domeček zavřený kvůli nařízení vlády, neleníme a průběžně připravujeme nejen pro členy kroužku různé foto návody a inspiraci na smysluplnou volnočasovou aktivitu v pohodlí domova. Míša, která vede zájmový kroužek MasterChef si pro vás připravila tip na výbornou lehkou sváču a to Avokádový toust se zastřeným vejcem. 



Co budete potřebovat

Počet porcí: 4 kusy

Oblíbený chleba, nebo toustový chleba 4 plátky

Avokádo 1 větší kus (Avokádo je tak akorát zralé, pokud jde palcem trochu promáčknout.)

Limetka, nebo citron

Palouček, nebo lučina (čerstvý sýr – taková ta kostka)

Cibule 1 malý kus

Česnek 1 stroužek

Vejce 4 kusy

Sůl, pepř, chilli semínka (pokud máte rádi ostřejší)

Ocet 2 lžíce



Postup


Nejprve začneme s avokádovou pomazánkou. Avokádo rozpůlíme nožem podélně na dvě poloviny a pomocí lžíce dužinu vydlabeme do mísy.


Přidáme půl kostičky Paloučku, nebo Lučiny. Polovinu cibule nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku utřeme a přidáme do mísy s pomazánkou. Zakápneme jednou lžičkou šťávy z limetky, či citronu. Osolíme a opepříme a kdo má rád pálivé, přidá špetku semínek chilli.


Vše pomocí vidličky rozmačkáme na jemnou konzistenci. Pomazánka by měla mít krásnou zelenkavou barvu. Ochutnáme a necháme odležet.



Teď je čas na chleba. Na sucho opečeme 4 plátky chleba v kontaktním grilu, nebo na pánvi.


Opečený chleba potřu avokádovou pomazánkou. Podle chuti pokladu oblíbenou zeleninou a bylinkami – plátky ředkviček, rajčátek, papriky. Skvěle se hodí koriandr, nebo petrželka.


Na pořádným avotoustu nesmí chybět ztracené vejce, kdy při prvním kousnutí do chleba začne žloutek téct po celém chlebu. To ovšem není pro každého. Proto teď čtou dál jen milovníci vajíčka naměkko.

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu s octem a teplotu udržujte těsně pod bodem varu, ještě než začne divoce bublat.




 Vejce opatrně rozklepněte do misky a pohlídejte si, aby se neroztekl žloutek. Lžící roztočte vodu v hrnci až se udělá vír a do jeho středu vlijte vajíčko. Vařte tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte trochu oschnout.

Na každý připravený toust položte jedno vajíčko, posypejte solí a  čerstvě mletým pepřem. Hned podávejte.


Dobrou chuť! 









On-line tréninky aerobiku

Kroužky aerobiku Candy, Crazynky a Cvrček začaly trénovat z bezpečí domova. Všechna tři družstva mají za sebou první povedený trénink, který proběhl v živém vysílání. Děti po dlouh&eacut…
zobrazit celý článek

Ovesná kaše, která zahřeje

Že je ovesná kaše nuda? To už dávno neplatí. Věříme, že tento recept zvládnou s malou pomocí maminky, nebo tatínka i malí kuchaři. S trochou čerstvého ovoce a kouskem oblíbené čokol&aacu…
zobrazit celý článek

Tip na zdravou svačinku

Přesto, že je náš domeček zavřený kvůli nařízení vlády, neleníme a průběžně připravujeme nejen pro členy kroužku různé foto návody a inspiraci na smysluplnou volnočasovou aktivitu v pohodlí …
zobrazit celý článek